Iedere vrouwelijke ondernemer heeft zo haar onzekere momenten. Ja, zelfs ik. Je staat dan bijvoorbeeld voor een belangrijke keuze: ga ik investeren of doe ik dat niet? Ga ik die dure training volgen, dat pand huren of dat materiaal aanschaffen? En je vraagt jezelf af: ga ik dat ooit terugverdienen?

Want hoeveel mooie plannetjes je ook maakt, je weet dat ze ook kunnen mislukken.

En toch moet je die knoop doorhakken…

Toen ik als ondernemer begon, was dat nog in de educatieve sfeer. Ik stapte vanuit het onderwijs in een eigen praktijk voor remedial teaching en leerproblemen. In eerste instantie vanuit huis, maar al gauw moest ik een ruimte buitenshuis zoeken. Ik vond een prachtige benedenverdieping van een statig herenhuis, op loopafstand van onze woning. Mooier kon het niet, maar de huurprijs was er dan ook naar en ik begreep al gauw dat ik een huurcontract voor minimaal vijf jaar ging tekenen.

Dat was even slikken, maar ik heb het gedaan. DOEN, want het voelt goed.

Twee maanden later huurde ik de eerste verdieping erbij en niet veel later de tweede.

Na een jaar had ik twee complete panden tot mijn beschikking. Plus alles wat daar bij kwam kijken: tafels, stoelen, kasten, lesmateriaal en vooral: enthousiaste collega’s.

Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. Ik ben in het diepe gesprongen en gaan zwemmen. DOEN en er voor GAAN. Want het voelde goed en zoals ik altijd al zeg: ‘Mijn intuïtie laat me nooit in de steek’.

Die onzekerheid kan menig vrouwelijk ondernemer verlammen. Dan hoor je ‘ja, maar…’ of

eerst dit, dan dat…’. Door steeds bezwaren of voorwaarden te noemen, beland je in een impasse. Dan gebeurt er dus niets en dat is de doodsteek voor elke onderneming. Niet eerst die website of die folder, of nog even die studie afronden: gewoon DOEN en er voor GAAN!

Als het intuïtief goed voelt, haal dan je DOEN-scenario tevoorschijn; want dat is bijna altijd de basis voor een succes story van jou als ondernemer!