Een op vijf Nederlanders haalt onvoldoende energie uit zijn werk

Werken speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Je baan kan vermoeiend zijn, maar als je doet waar je van nature goed in bent levert werken ook energie op. Daarvoor moet je natuurlijk wel bekend zijn met jouw unieke gaven. Kiezen Nederlanders een baan gebaseerd op hun natuurlijke talenten en krijgen zij genoeg energie van hun werk? Of past een andere baan misschien beter bij ze?

Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde Ofkje Teekens een aantal stellingen voor aan 1.130 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Het werk dat je doet bepaalt hoe een groot deel van je leven eruitziet. De meeste mensen brengen meer tijd door met collega’s dan met hun gezin. Als je baan dan ook nog eens zo vermoeiend is dat je ’s avonds geen puf meer hebt, kan dit een negatieve invloed op je leven hebben.

Helaas geldt dit voor maar liefst twee op de tien Nederlanders: zij halen onvoldoende energie uit hun werk.

Vooral Groningers en Drentenaren hebben het zwaar. In hoeverre dit geldt voor de overige provincies, zie je in de visual.

Het kiezen van het juiste beroep is een vak apart. Factoren als locatie, compatibiliteit en salaris spelen allemaal een grote rol. Geld is verleidelijk, maar het belangrijkste is misschien nog wel dat je een baan kiest die écht bij je past.

Zes op de tien Nederlanders in loondienst zijn het hiermee eens: zij vinden het inzetten van hun talenten belangrijker dan een bepaald loon.

Vooral vrouwen vinden dit belangrijk. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Zit jij dagenlang achter je computer maar ben je een natuurtalent in bloemschikken? Of kan je verkopen als de beste, maar zit je ergens diep in het magazijn verstopt?

Mogelijk behoor jij tot de vier op de tien Nederlanders die denken hun talent beter kwijt te kunnen in een andere functie. Jonge mannen blijken het minst op hun plek te zitten.

Bekijk de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën in de visual.

Je weet pas of je jouw unieke gaven kwijt kunt in je werk, als je weet wat die gaven zijn. Voor sommigen is dit overduidelijk, maar vaak is het knap lastig om terug te gaan naar je kern.

Je werkgever kan hierbij helpen door individuele talentontwikkeling te stimuleren. Dat dit niet altijd voldoende gebeurt blijkt uit het onderzoek.

Bijna een kwart van de respondenten is namelijk nog niet volledig op de hoogte van zijn persoonlijke talenten en 38 procent vindt dat zijn werkgever hem hierin te weinig ondersteunt. In de visual zie je de exacte percentages verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën.

Je loopbaancarrière begint eigenlijk al vóór je eerste baan. Tijdens de middelbare school en vervolgopleidingen ligt de focus vaak op je toekomstige beroep.

Maar besteden die opleidingen ook voldoende aan talentontwikkeling, zodat studenten weten welke baan bij hen past?

Acht op de tien Nederlanders vinden van niet: volgens hen moeten opleidingen naast algemeen onderwijs meer aandacht aan talentontwikkeling besteden. Vooral jongeren vinden dat scholen hierin tekortschieten. In de visual zie je terug hoe dit verschilt tussen de verschillende leeftijdscategorieën.

Onderzoek:     Panelwizard, Haarlem/Groningen

Tekst:              Mediatic, Amsterdam

Het onderzoek werd uitgevoerd voor het nieuwste boek van Ofkje Teekens:

‘De Power Mindset van een High End Ondernemer’ dat op 9 september a.s. verschijnt.

Voor meer informatie: https://ofkjeteekensvipcoaching.com/ofkjes-nieuwste-boek-over-jouw-power-mindset/